未登录

开通VIP,畅享免费电子书等14项超值服

开通VIP
2021年随州市中考英语试题

第一部分  听力(共四节,满分25分)

第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)

根据你所听到的句子,从A、B、C三个选项中选出最恰当的答语,并标在试题卷的相应位置。听完每个句子后你有4秒钟时间作答和阅读下一小题。每个句子读两遍。

1.A. Sunny.                 

B. Saturday.                 

C. May 5th.

2. A. All right.                 

B. So it is.                     

C. No problem.

3. A. My legs hurt.             

B. I won the game.             

C. I bought a wallet.

4. A. Sure, I’d love to.         

B. See you later.                 

C. Sounds good.

5. A. Half an hour.             

B. Once a week.                 

C. In a week.

第二节(共5小题;每小题1分,满分5分)

听5段小对话,每段对话后有一个小题,从A、B、C三个选项中选出最佳答案,并标在试题卷的相应位置。听完每段对话后,你有5秒钟时间作答和阅读下一小题、每段对话读两遍。

6. How many students will join in the sports meet?

A. 27.                         

B. 62.                         

C. 26.

7. Who will go swimming?

A. Jack. 

B. Jack and his friend. 

C. Jack, his friend and his father.

8 What does the girl do first?

A. Finish her homework.         

B. Wash her clothes.             

C. See a film.

9. What will the kids have for breakfast?

A. Eggs and juice.             

B. Eggs and milk.             

C. Fruit and milk.

10. What color is the woman’s windbreaker?

A. Blue.                     

B. Purple.                     

C. Pink.

第三节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)

听两段长对话,每段对话后分别有几个小题,从A、B、C三个选项中选出最佳答案,并标在试题卷的相应位置。每段对话读两遍。

听材料,回答下列小题。听之前你有5秒钟时间阅读相关小题,听完后你有5秒钟时间作答。

11. Where does the woman want to go?

A. A hospital.                 

B. A bank.                     

C. Zhongshan Street.

12. Why does the woman turn to the man?

A. She gets ill.                 

B. She gets lost.                 

C. She lost her money.

听材料,回答下列小题。听之前你有5秒钟时间阅读相关小题,听完后你有5秒钟时间作答。

13. What did Kangkang go to the USA for?

A. For competition.             

B. For business.                 

C. For vacation.

14. How was Kangkang’s trip?

A. Wonderful.                 

B. Just so-so.                 

C. Unpleasant.

15. What do the speakers mainly talk about?

A. People.                     

B. Meeting.                     

C. English.

第四节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)

听短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出所给问题的最佳答案,并标在试题卷的相应位置。听短文前你有15秒钟时间阅读相关小题,听完后你有10秒钟时间作答。短文读两遍。

16. When is Tina going shopping?

A. On Saturday evening.         

B. On Saturday morning.         

C. On Saturday afternoon.

17. What gift will Tina buy for grandpa?

A. A cake.                     

B. A book.                     

C. A sweater.

18. What’s grandma’s hobby?

A. Reading.                     

B. Dancing.                     

C. Cooking.

19. What will they do for grandpa on Saturday evening?

A. Go shopping.                 

B. Have a party.                 

C. Invite friends.

20. Who will take part in the party?

A. All the family.                 

B. Grandpa’s friends.             

C. Both A and B.

二部分  语言运用(共四节,满分30分)

第一节(共10小题;每小题0.5分,满分5分)

请从下列各题所给的A、B、C三个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项。

1. My uncle works in a hospital, and he is a ______.

A. doctors 

B. nurses 

C. doctor

2. Once robots can think for ______, problems may appear.

A. themselves 

B. them 

C. they

3. My aunt has only one child, and she wants ______ child.

A. the second 

B. a second 

C. two

4. Yuan Longping one of the best-known scientists around the world, made great contributions ______ developing hybrid rice.

A. in 

B. for 

C. to

5. People in the rural areas live a ______ life with the care of the government.

A. happier and happier 

B. poorer and poorer 

C. more and more happily

6. —Whose T-shirt is this, Michael?

—It ______ not be mine. Mine is white.

A. need 

B. can 

C. must

7. Thanks to the use of 5G technology, ways of communication ______ a lot.

A. improves 

B. has improved 

C. have improved

8. —I have never been to Tenglong Cave.

—______

A. Neither do I. 

B. So have I. 

C. Neither have I.

9. Boys and girls, read the new words again ______ you forget.

A. till 

B. before 

C. since

10. —Congratulations! You won the first prize at the speech contest.

—______

A. Thank you very much. 

B. You’re welcome. 

C. With pleasure.

第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)

阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。

In a country home, a mother hen and her cute chicks were living happily. A little girl came to visit the country home, but was very ___11___. One night, the girl went into the chicken house. As soon as she went in, there was a mess.

Here and there ___12___ of the chickens could be heard. The father, who was inside, woke up.

“What’s going on? Why are you bothering(打扰)the chickens?” “___13___ I’m bored.” “You have to sleep now. Go inside.”

The girl went into the chicken house again the next day. There was a noise again, as the chickens were ___14___. The moon in the night sky was worried. This time, the little girl’s father would not be forgiving.

Finally, the sleeping father ___15___. “Why are the chickens crying? By chance?” The father was ___16___ and came out to the yard.

“What’s wrong with you? Is it Okay to bother animals that can’t talk? You need to be ___17___.” When the little girl saw her father’s angry face, she began to cry.

“It is true that I bothered the chickens, but I was bored yesterday. ___18___ today I went in to apologize to the chickens. I was going to hug the chickens.”

When the father heard what his daughter said, a smile quickly appeared on his face, “You are ___19___ my daughter.” The father praised his daughter. He ___20___ his daughter who knew how to apologize. The moon in the sky gave a big laugh, too.

11. A. bored B. worried C. moved D. interested

12. A. jokes B. likes C. cries D. smiles

13. A. Unless B. Because C. After D. Though

14. A. excited B. pleased 

      C. disappointed D. frightened

15. A. came up B. woke up 

      C. took up D. made up

16. A. funny B. glad C. sad D. angry

17. A. punished B. encouraged 

      C. praised D. depended

18. A. And B. So C. But D. Or

19. A. finally B. highly C. mainly D. truly

20. A. was afraid of B. was proud of 

      C. was popular with D. was strict with

第三节(共5小题;每小题1分,满分5分)

仔细阅读下面五个句子,然后用方框中所给的单词或短语填空,使每个句子在结构、句义和逻辑上正确。(提示:选项中有一个是多余的。)

A. get along with, B. in memory of, C. successfully, D. put on, E. luckily, F. am weak in

21. It’s cold outside. You’d better ________ your coat when you go out.

22. I don’t like jumping, so I ________ the high jump.

23. China’s first Mars rover, Zhurong(“祝融号”火星车), reached Mars ________ on May 15th, 2021.

24. Nowadays, it’s difficult for parents to ________ their mythical creatures(“神兽”).

25. After Dr. Wu Mengchao’s death, people in Shanghai held all kinds of activities ________ him.

第四节(共10小题;每小题1分,满分10分)

阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式(不超过3词)。

Now, more and more foreigners are living in China. They are studying or working here. They love China ____26____ are used to their everyday life. But sometimes they have problems. For example, some of them don’t know how to give gifts. Here are some ____27____ (suggest) for them.

It’s necessary ____28____ (bring) a gift.

In China, it’s a ____29____ (tradition) custom to bring a gift when you are invited to someone’s home. Usually fresh ____30____ (flower) and fruit are your best choices. The number “eight” ____31____ (consider) lucky, so eight apples or eight oranges are a good idea.

You’d better wrap(包)your gift.

When you buy a gift, the seller usually ____32____ (help) you wrap the gift. Don’t be surprised if your gift is wrapped. Wrapping paper will make your gift ____33____ (look) more beautiful. In China, people don’t open gifts at once. They usually do it in the evening or after you leave.

Give something that can be shared.

If you have some co-workers, don’t give gifts ____34____ only one person. You’d better treat ____35____ (they) equally. It’s better to give something that can be shared, like food.

第三部分  阅读理解(共两节,满分40分)

第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)

从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

A

A party for Jane!

Our friend Jane is flying back to the US next Monday.

We’ll have a party to say goodbye to her!

Who: Miss Martin’s class

When: Saturday, May 23rd at 9:00 a.m-11:00 a.m.

Where: Our classroom

Please don’t put our children’s presents to Jane in their schoolbags. The lunchbox bags may make them dirty. If it’s possible, please put them in small paper bags. Children will give them to Jane at the party. We have a big box for Jane to put all the presents in.

Please feel free to call me at 4032 6166 if you would like to give assistance! We need two parents to help. One will help set the tables, and the other will help cut the cake!

36. How will Jane go back to her homeland?

A. By ship. 

B. By plane. 

C. By train. 

D. By bike.

37. How long will the party last?

A. 4 hours. 

B. 1 hour. 

C. 3 hours. 

D. 2 hours.

38. After the party, the children’s presents will be put in ______.

A. a big box 

B. a small paper bag 

C. school bags 

D. the desk

39. The underlined word “assistance” in the last paragraph probably means ______.

A. present 

B. comfort 

C. help 

D. advice

40. Why are the children’s parents invited?

A. To take part in the party. 

B. To help the children move presents.

C. To say goodbye to Jane. 

D. To help prepare for the party.

B

Duan Jiayang, a 12-year-old student of a primary school in Yinchuan, Ningxia, learns the skills required to take care of vegetable fields.

“I learned how to place the mulch film(地膜),” he says, “It’s not easy.”

In China, many parents place a heavy focus on their children’s good results, but vocational(职业)skills have little been cared.

“Some parents do everything for their children,” says Yan Mei, an official with the primary school, adding that many students are short of the basic skills needed in their daily lives. For example, Yan says, some parents would do the school’s general cleaning instead of their children.

Since March last year, the governments have launched a lot of policies, requiring that colleges, middle schools and primary schools pay more attention to teaching students practical skills.

Following these policies, the primary school launched an “agricultural(农业的)class base” on one of its schoolyards. Students plant fruit and vegetables on an area of land about 4,000㎡ in size.

In the days coming up to the May Day holiday, students of various grades at the school worked together in the fields, says school principal Yang Bo. They planted watermelon, carrot and corn. May Day, also known as Labor Day, is celebrated on May 1st in China.

The school hopes that students will understand the food is quite precious so that they will better realize the difficulties that their parents went through.

41. What does Duan Jiayang think of this activity?

A. Boring 

B. Easy. 

C. Difficult. 

D. Interesting.

42. What do many parents care most in the passage?

A. Children’s life skills. 

B. Children’s high marks.

C. Teachers’ skills course. 

D. Teachers’ teaching level.

43. Which of the following crops is not mentioned according to the passage?

A. Corn. 

B. Watermelon. 

C. Carrot. 

D. Cabbage.

44. What can students learn from the agricultural class?

A. Students will understand the importance of labor.

B. Students can realize the difficulties their parents went through.

C. Students can learn the basic life skills.

D. All of the above.

45. Which of the following is the best title for the passage?

A. Youths Get a Lesson in Life through Skills Course

B. Duan Jiayang, a Hard-working Student

C. Schools Follow the Governments’ Policies

D. Parents Hope for Children’s Good Results in School

C

Governments and businesses worldwide are creating smartphone apps to help track the spread of COVID-19.

Tracking the spread of a disease is an important step in stopping its outbreak(爆发). By tracking down people who have been in contact with COVID-19 patients, health researchers can warn them, and keep COVID-19 from spreading further. This is called “contact tracing”(接触者追踪).

As governments remove COVID-19 limits, they’ll need to be able to quickly find and control new outbreaks. Contact tracing will be an important part of the process.

But because COVID-19 spreads so quickly to so many people, it’s almost impossible to trace all contacts with phone calls. That’s why many people hope that digital contact tracing with smartphones will help.

Most contact tracing apps collect information about where people have gone and the people they’ve had contact with. The apps can tell users when one of their recent contacts has been found to have COVID-19. Some systems also tell governments or health care workers.

Now many apps have been developed all over the world. But some people worry the apps are being made too quickly and may not protect people’s private information.

What do you think of this kind of app?

46. Contact tracing apps are mainly used on ______.

A. smartphones 

B. computers 

C. cars 

D. telephones

47. To prevent COVID-19 from spreading further, we’d better ______.

A. bring smartphones

B. control all people’s movements

C. track down people who have been in contact with COVID-19 patients

D. tell governments or health care workers

48. What does the underlined word “they” in Paragraph 3 refer to?

A. Users. 

B. Governments. 

C. Researchers. 

D. Health care workers.

49. What’s the disadvantage of the contact tracing apps?

A. To control the spread of the COVID-19. 

B. To make health care workers in danger.

C. To trace all contacts with patients. 

D. To make people’s private information public probably.

50. The passage may be ______.

A. a story 

B. a science article 

C. a notice 

D. a speech

第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)

阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。每个选项只能用一次。

D

I can’t wait to introduce my idol(偶像)to you. ____51____

The positive energy she spreads has made her popular on the Internet.

____52____ Firstly, she is patient and always able to find the beauty in everyday life. For example, she once wanted to take a perfect picture of snow. ____53____ And she pressed the shutter(快门)of her camera hundreds of times until she got the picture she wanted. Secondly, although Li has been faced with all kinds of challenges(挑战), she has never stopped working hard for a brighter future. What’s more, her filial piety has deeply touched me. ____54____ And upon hearing that her grandmother was ill, she hurried hack to her hometown in the countryside without any hesitation(犹豫). While she was there, she took good care of her grandmother every day and step by step her grandmother became fit and well again.

____55____ After learning about Li’s life, I have learned to find the beauty in my daily life and to show filial piety to my parents and grandparents. I hope you can also learn a lot from Li and your own idol.

A. I admire Li for many of her good qualities.

B. She started cooking with her grandmother at a very young age.

C. An idol plays an important role in our lives.

D. She spent nearly eight hours in the heavy snow.

E. She is Li Ziqi , a popular short video creator.

第四部分  写作(共两节,满分25分)

第一节(共5小题:每小题2分,满分10分)

根据所给汉语和提示词完成下列句子。

56. 我盼望收到你的来信。(forward)

I’m ____________ hearing from you.

57. 你认为主播会给我们提供更廉价的商品吗?(provide)

Do you think the livestreaming host can ____________ cheaper goods?

58. 电视剧《最美逆行者》源于抗击新冠肺炎的真实故事。(base)

The TV play Heroes in Harm’s Way ____________ a real-life incident that Chinese people defeated COVID-19.

59. 春节期间,许多名胜对游客免费开放。(interest)

Many ____________ are open to visitors for free during the Spring Festival.

60. 人们告诫 “后浪”(年青一代),如果他们不努力,世界就会失去希望。(give)

Younger generation is told that if they ____________ efforts, the world will lose hope.

第二节(共1小题;满分15分)

61. 为庆祝党的生日,某英文报刊环保专栏近期正在举办英语征文竞赛,其主题是赞美家乡。假设你是李明,请你根据下面的图片及要点提示,写一篇以My Beautiful Hometown为题的英语短文投稿。

要点提示:

1. 过去的家乡:山、河流、垃圾……;

2. 现在的家乡:青山、绿水、空气、花鸟……;

3. 你的感想。

写作要求:

1. 文中必须包含所有提示要点,并适当发挥;

2. 条理清晰,字迹工整,词数不少于80;

3. 文中不得出现真实人名和地名等相关信息。

My Beautiful Hometown

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

点此查看

参考答案

2021年恩施州初中毕业学业水平考试

英语试参考答案

第一部分  听力

第二部分  语言运用

1. C    2. A    3. B    4. C    5. A

6. B    7. C    8.C    9. B    10. A

11. A    12. C    13. B    14. D    15. B    

16. D    17. A    18. C    19. D    20. B

21. D    22. F    23. C    24. A    25. B

26. and    27. suggestions    28. to bring    29. traditional    30. flowers    

31. is considered    32. helps    33. look    34. to    35. them

第三部分  阅读理解

36. B    37. D    38. A    39. C    40. D

41. C    42. B    43. D    44. D    45. A

46. A    47. C    48. B    49. D    50. B

51. E    52. A    53. D    54. B    55. C

第四部分  写作

56. looking forward to

57. provide

58. is based on

59. places of interest

60. give up making

My Beautiful Hometown

My home town is a beautiful place. It stands beside a wide river and is rich in fish and rice. There have been a lot of changes in my hometown.

There were several barren mountains and a dirty river in my hometown. There was much rubbish and people lived a hard life. It was a poor and backward little town.

But now, there are green mountains, clean water, fresh air and lots of birds and flowers. The streets have been widened. Factories, schools, hospitals, cinemas and theatres have sprung up one after another. The life of the people has greatly improved.

I love my hometown and its people. We are working hard so as to make it still richer and more beautiful.

2021年恩施州初中毕业学业水平考试

英语试参考答案

第一部分  听力

第二部分  语言运用

1. C    2. A    3. B    4. C    5. A

6. B    7. C    8.C    9. B    10. A

11. A    12. C    13. B    14. D    15. B    

16. D    17. A    18. C    19. D    20. B

21. D    22. F    23. C    24. A    25. B

26. and    27. suggestions    28. to bring    29. traditional    30. flowers    

31. is considered    32. helps    33. look    34. to    35. them

第三部分  阅读理解

36. B    37. D    38. A    39. C    40. D

41. C    42. B    43. D    44. D    45. A

46. A    47. C    48. B    49. D    50. B

51. E    52. A    53. D    54. B    55. C

第四部分  写作

56. looking forward to

57. provide

58. is based on

59. places of interest

60. give up making

My Beautiful Hometown

My home town is a beautiful place. It stands beside a wide river and is rich in fish and rice. There have been a lot of changes in my hometown.

There were several barren mountains and a dirty river in my hometown. There was much rubbish and people lived a hard life. It was a poor and backward little town.

But now, there are green mountains, clean water, fresh air and lots of birds and flowers. The streets have been widened. Factories, schools, hospitals, cinemas and theatres have sprung up one after another. The life of the people has greatly improved.

I love my hometown and its people. We are working hard so as to make it still richer and more beautiful.

本站是提供个人知识管理的网络存储空间,所有内容均由用户发布,不代表本站观点。请注意甄别内容中的联系方式、诱导购买等信息,谨防诈骗。如发现有害或侵权内容,请点击一键举报
从APP上打开文章,阅读全文并永久保存 查看更多类似文章
来自:家有学子  > 英语
举报
[荐]  原创奖励计划来了,万元大奖等你拿!
猜你喜欢
类似文章
2019年八年级上学期期终英语模拟试题(二)
2013苏州中考英语试题及答案 来源
2005年全国中学生英语能力竞赛 (NEPCS) 初赛 初二年级组试题
高中高一英语下册复习教学知识点归纳总结,期末测试试题习题大全
2007年普通高等学校招生全国统一考试(江西卷)
2012高考英语(江西卷)
更多类似文章 >>
生活服务
绑定账号成功
后续可登录账号畅享VIP特权!
如果VIP功能使用有故障,
可点击这里联系客服!